Shpërthimi i vullkanit në Islandë, ekspertët e shqetësuar

Shpërthimi i vullkanit në Islandë, ekspertët e…

Pas shpërthimit të vullkanit në Islandë, shkencëtarët janë të shqetësuar. Kreu i Departamentit të Rreziqeve Natyrore të Shërbimit Meteorologjik Islandez, Kristin Jonstdóttir, thotë se rreziku më i madh është hapja e çarjeve të reja.

Autoritetet lokale kanë nxjerrë një hartë të vlerësimit të rrezikut, sipas së cilës Grindavik është në rrezik, por për ditët në vijim nuk do të mbulohet nga lumenjtë e llavës. Në çarjet e reja pritet të derdhet llavë dhe gazra toksikë, teksa shkencëtarët thonë se në fakt nuk e dinë se sa do të zgjasë derdhja e llavës, pasi vullkani mund të vazhdojë për ditë, apo edhe muaj.

Dje në zonën e vullkanit u regjistruan më shumë se 300 tërmete, lartësia e llavës dhe tymit shkuan deri në një lartësi prej 500 metrash dhe, pas qytetit të Grindavik që ndodhej mbi “Lumenjtë” e vullkanit janë evakuuar, ndërsa shkencëtarët tani po i kushtojnë vëmendje intensitetit dhe hapësirës kohore të vullkanit.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit