Shpresë për kurimin e kancerit, hyn në fazën e tretë të testimit vaksina

Shpresë për kurimin e kancerit, hyn në…

Mjekët kanë filluar tashmë testimin e vaksinës së parë të kancerit mRNA në botë për melanomën, pasi ekspertët e cilësuan një “game changer” për të eliminuar përgjithmonë kancerin.

Melanoma prek rreth 132,000 njerëz në vit në mbarë botën dhe është shkaktari më i madh i viktimave në botë. Tani ekspertët po testojnë metoda të reja të kurimit që janë krijuar me porosi për çdo pacient, duke luftuar qelizat e kancerit për të parandaluar rikthimin e sëmundjes.

Në provën e fazës 2, vaksinat reduktuan në mënyrë dramatike rrezikun e rikthimit të kancerit te pacientët me melanoma. Tani një provë përfundimtare, e fazës 3, ka nisur dhe po udhëhiqet nga Fondacioni i Fondacionit NHS të Spitaleve të Kolegjit Universitar të Londrës.

Sipas ekspertëve, vaksinat kishin potencialin për të kuruar njerëzit me melanoma dhe po testohen në kancere të tjera, duke përfshirë mushkëritë, fshikëzën dhe veshkat.

Vaksina është një terapi neoantigjenike e individualizuar, e cila është krijuar për të nxitur sistemin imunitar në mënyrë që të mund të luftojë kundër llojit specifik të kancerit dhe tumorit të pacientit.

E njohur si mRNA-4157 (V940), vaksina synon neoantigjenet tumorale, që mund të njihen nga sistemi imunitar duke aktivizuar një përgjigje imune antitumorale bazuar në mutacionet unike në kancerin e pacientit.

Për ta personalizuar atë, një mostër e tumorit hiqet gjatë operacionit të pacientit, e ndjekur nga sekuenca e ADN-së dhe përdorimi i inteligjencës artificiale.

Rezultati është një goditje kundër kancerit.

Të dhënat e fazës 2 zbuluan se njerëzit me melanoma me rrezik të lartë, të cilët kishin marrë vaksinën së bashku me imunoterapinë Keytruda, kishin pothuajse gjysma (49%) më shumë gjasa për të vdekur ose për t’u rikthyer kancerin pas tre vjetësh sesa ata të cilëve iu dha vetëm Keytruda.

Pacientët morën 1 mg të vaksinës mRNA çdo tre javë për një maksimum prej nëntë dozash dhe 200 mg Keytruda çdo tre javë (maksimumi 18 doza) për rreth një vit.

Prova globale e fazës 3 tani do të përfshijë një gamë më të gjerë pacientësh dhe synon të marrë në shqyrtim rreth 1100 njerëz. Mbretëria e Bashkuar synon të testojë të paktën 60 deri në 70 pacientë në tetë qendra, duke përfshirë në Londër, Mançester, Edinburg dhe Leeds.

Një nga pacientët e parë është Steve Young, 52 vjeç, nga Stevenage në Hertfordshire.

“Jam vërtet, shumë i emocionuar,” tha ai. “Ky është shansi im më i mirë për të mposhtur kancerin”.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit