Shqipëria po plaket dy herë më shpejt se Europa

Shqipëria po plaket dy herë më shpejt…

Shqipëria është ende një nga shtetet me moshë më të re, por që po plaket dy herë më shpejt se Europa. Në këtë rezultat ka dalë Instituti i Statistikave në raportin e fundit të publikuar.  Sipas INSTAT mosha mediane ose mosha mesatare e popullsisë shqiptare në vitin 2022 ishte 38.2 vjeç. Kjo do  Të to thotë që  gjysma e popullsisë është më e re sesa 38.2 vjeç dhe gjysma tjetër më shumë.

Në krahasim me mesoren e Bashkimit Europian, Shqipëria vijon ende të  renditet e gjashta mes vendeve më te reja. Por, pavarësisht kësaj në vitet e fundit, për shkaqe nga më të ndryshmet, ritmi i plakjes në Shqipëri po rritet dy herë më shpejtë se në vendet e tjera të Europës.

Edhe sipas Eurostat, mosha mesore është rritur me 2.5 vjet nga 41.9 vjet në 2012 për Bashkimin Europian, ndërsa për Shqipërinë me 5 vite, sa dyfishimi i BE-së.

“Në dekadën e fundit, Shqipëria ka shënuar rritjen më të lartë të moshës mediane nga të gjitha shtetet e tjera të Europës. I dyti pas nesh është Maqedonia e Veriut, që është plakur me 4.7 vite dhe Portugalia, me 4.7 vite”, thuhet në raport.

Kujtojmë se, më vitin 1994 në të dhënat e Eurostat gjysma e popullsisë në Shqipëri ishte nën 27.6 vjeç ndërsa për Bashkimin Europian (të atëhershëm) mosha mesore ishte 38.7 vjeç, me një diferencë prej 11.1 vitesh.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit