Shqiptari u vetëvra në azil, Home Office në Angli pranon se nuk u tregon familjeve

Shqiptari u vetëvra në azil, Home Office…

Zyra e Brendshme Home Office në Angli, ka pranuar se nuk i informon anëtarët e familjes kur azilkërkuesit vdesin në qendrat e saj. Deklarata vjen në një kohë kur ka pasur 176 vdekje nga të gjitha shkaqet që nga viti 2020 dhe një dyfishim i numrit të vetëvrasjeve gjatë kësaj periudhe me të paktën 23 persona.

Në vitin 2022, 46 njerëz vdiqën në qendrat e Home Office, më shumë se numri i personave që vdiqën në vitin 2021. OJQ-të kanë paralajmëruar kohët e fundit se azilkërkuesit janë në rrezik veçanërisht të lartë të vetëvrasjes për shkak të politikave të Home Office, siç është futja e vendeve të strehimit masiv të tilla si Wethersfield në Essex dhe maune Bibby Stockholm në Portland, Dorset.

Zyra e Brendshme ka konfirmuar se po vë në dispozicion më pak informacion në lidhje me këto vdekje sesa kishte bërë më parë. Zyra e Brendshme dha informacione se kishte pesë vdekje në qendrat e saj midis janarit dhe qershorit të vitit të kaluar, me një të konfirmuar si vetëvrasje.

Familja e Leonard Farrukut, i cili u gjet i pajetë në dhjetor 2023 i tha Guardianit se Home Office nuk i kishte informuar familjarët e të riut shqiptar për vdekjen e tij.

Drejtoresha e Inquest, një shoqatë bamirësie që ofron ekspertizë për të vdekurit për vdekjet e lidhura me shtetin në Angli dhe Uells, tha:

“Nivelet e turbullimit dhe mohimit nga Home Office janë të pashembullta në çdo organ tjetër publik. Ata tregojnë përbuzje të plotë për njerëzit që vdesin nën kujdesin e tyre dhe familjet e tyre. Ekziston një shpërfillje e qartë për përgjegjësinë e tyre ligjore dhe morale.”

Një zëdhënës i Zyrës së Brendshme tha: “Çdo vdekje në strehimin e azilit është tragjike dhe gjithmonë do t’i nënshtrohet hetimit nga policia dhe eksperti. Kur duhet kontaktuar të afërmit, kjo do të bëhet nga autoriteti përkatës.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit