Shqiptarja që krijoi ChatGPT del kundër Elon Musk/ Tregon pse nuk duhet ndaluar zhvillimi i AI

Shqiptarja që krijoi ChatGPT del kundër Elon…

Mira Murati, është shqiptarja që drejton zhvillimin e teknologjisë që po ndryshon botën. E lindur në Shqipëri në vitin 1986, Shefja e Teknologjisë OpenAi, që ka krijuar ChatGPT vazhdoi studimet për informatikë në Universitetin e Tiranës, ku u diplomua me rezultate të shkëlqyera. 

Pas përfundimit të studimeve universitare, ajo u zhvendos në Shtetet e Bashkuara për të ndjekur një diplomë Master në Shkenca Kompjuterike në Kolegjin Dartmouth. 

Mirëpo autoritetet italiane së fundmi kanë vendosur të ndalojnë ChatGPT për shkak se akuzohet për shkelje të privatësisë dhe kjo ka bërë që Murati të japë një intervistë për “La Reppublica”. Teksa ka folur italisht, Murati ka thënë se prindërit e saj jetojnë në Itali dhe e ka mësuar në televizor gjuhën italiane, si shumica e shqiptarëve. 

Me pak fjalë, shefja e Teknologjisë e OpenAi, e dinte tashmë fjalën “Garante” (Institucioni italian për mbrojtjen e të dhënave personale) edhe përpara se autoriteti italian i privatësisë ta ndalonte kompaninë të prekte të dhënat e italianëve, duke e bllokuar atë.

Ne respektojmë ligjet evropiane për të dhënat personale, por jemi të hapur për dialog me Garantuesin dhe shpresojmë që së shpejti të jemi në gjendje të rivendosim shërbimin në Itali”, thotë Eva. 

INTERVISTA: 

Garantuesi kundërshton që ju nuk i informoni përdoruesit për mbledhjen e të dhënave të tyre dhe se nuk keni bazë ligjore për t’i ushqyer ata me algoritmet. Çfarë përgjigjet ai? 

Ne besojmë se shërbimet tona janë në përputhje me GDPR dhe ne punojmë në mënyrë aktive për të reduktuar të dhënat personale në ChatGpt. Është e rëndësishme që këto sisteme të mësojnë konceptet që ne njohim, si teksti ose videot, por jo domosdoshmërisht informacione për individët privatë. Janë gjithashtu në përputhje me transparencën: ne i njoftojmë përdoruesit se si përpunohen të dhënat e tyre dhe ne ofrojmë politikën e privatësisë.

Është një teknologji e re dhe në zhvillim, ne punojmë çdo ditë për ta bërë atë më të sigurt dhe më të saktë. Modelet e mëdha gjuhësore (modele të mëdha gjuhësore, ed) janë zhvilluar për të parashikuar fjalën tjetër më të mundshme, dhe në disa raste mund të mos jetë e saktë, por qëllimi është pikërisht të marrim reagime nga përdoruesit, të kuptojmë pasaktësitë për të rritur saktësinë. Ne përpiqemi të jemi sa më transparentë edhe për këtë: në ndërfaqen ChatGpt ka një mesazh që i bën të qarta kufijtë dhe kur ne lançuam Gpt-4 (versioni i fundit, ed) tre javë më parë, ne i bëjmë të ditur të gjithëve se cilat janë rreziqet dhe potenciali që duhet t’i studiojmë më në thellësi. 

Më 20 mars, pati një shkelje në sistemet tuaja që ekspozoi të dhënat personale të përdoruesve dhe madje edhe një pjesë të numrave të kartave të tyre të kreditit. A ishin italianët të përfshirë? 

Ishte një gabim i komponentit me burim të hapur dhe kur u morëm vesh, çaktivizuam menjëherë ChatGpt për të rregulluar problemin. Gabimi gjithashtu bëri që informacioni i pagesës së 1% të pajtimtarëve ChatGpt të ekspozohej(shërbimi me pagesë, ed) gjatë një harku kohor prej nëntë orësh, nuk e di nëse dhe sa në Itali. Nuk dukeshin numrat e plotë të kartës së kreditit. Tani problemi është zgjidhur dhe nuk ka asnjë rrezik në progres për të dhënat e përdoruesit. 

Cilat janë kushtet për të riaktivizuar shërbimin në Itali? A jeni të gatshëm të ndryshoni ndonjë gjë në sistemet tuaja? 

Ne jemi duke punuar me garantuesin që të përpiqemi ta zgjidhim këtë situatë sa më shpejt që të jetë e mundur, shpresojmë të kemi lajme të mira së shpejti. Por para vendimit të tij nuk kemi pasur dialog, kështu që ishte një surprizë për ne. E përsëris: ne respektojmë standardet evropiane, por ne jemi të hapur për të gjetur zgjidhje që adresojnë shqetësimet.

Kujt i krijon më shumë probleme kjo ndalesë: OpenAI apo Italisë? 


Nga ajo që kam lexuar kuptoj që opinioni publik në Itali është në favor të ChatGpt. Ne nuk duam të largohemi nga Italia dhe shpresojmë të rifillojmë shërbimin së shpejti dhe se vendimi nuk do të ketë një ndikim afatgjatë.

Autoritete të tjera, nga Irlanda në Gjermani, po vlerësojnë lëvizje të ngjashme. A keni frikë nga një reagim i kundërt rregullator, në Evropë apo në pjesën tjetër të botës? 


Ne jemi në kontakt të vazhdueshëm me ligjvënësit dhe qeveritë, në Evropë dhe në mbarë botën, për të kuptuar sesi teknologjia duhet të evoluojë nga pikëpamja rregullatore. Nuk mund të them se çfarë do të ndodhë në vendet e tjera, por shpresoj që nëse disa qeveri kanë shqetësime ata do të jenë të hapur për dialog në vend që të na mbyllin. 

Një letër e nënshkruar nga shumë intelektualë autoritativë dhe sipërmarrës të teknologjisë, përfshirë Elon Musk, ju kërkon të ndaloni trajnimin e inteligjencës artificiale për të paktën gjashtë muaj, nga frika se teknologjia do të dalë jashtë kontrollit të vetë krijuesve. A do të ndalosh?


Ne ndajmë shumë mendime që na frikësojnë në letër, duke diskutuar premtimet dhe rreziqet e inteligjencës artificiale me grupe dhe organe të ndryshme qeveritare për vite me radhë. Edhe ne jemi të shqetësuar për rrezikun e një përshpejtimi të teknologjisë. Por ka dy gjëra: 

E para është që pasi mbaruam trajnimin e ChatGpt4, shpenzuam më shumë se gjashtë muaj për ta siguruar atë përpara se ta publikonim.

E dyta është se tani nuk po trajnojmë Gpt 5, ndryshe nga sa thuhet në letër, dhe nuk e kemi bërë. Planifikojmë ta praktikojmë atë në gjashtë muajt e ardhshëm. 

Shumë kanë frikë se ChatGpt do të ketë ndikime që mund të kërcënojnë stabilitetin e demokracive tona, për shembull duke eliminuar miliona vende pune. Si e trajtoni atë? 

Inteligjenca artificiale do të transformojë strukturën e realitetit tonë dhe të shoqërisë sonë. Sot përdoret kryesisht si një mbështetje, si një asistent që përmirëson punën e dikujt. Por si teknologjitë e tjera të përgjithshme unë pres që ajo të ndryshojë natyrën e disa punëve. Nuk mendoj se është e mundur që një kompani e vetme ta zgjidhë problemin, por ne e marrim seriozisht dhe bëjmë kërkime për të studiuar ndërhyrjet e mundshme. 

Një tjetër rrezik i madh është se AI i jep çdokujt aftësinë për të prodhuar sasi të mëdha të përmbajtjes false, e cila mund të bëhet dezinformim në internet. 

Është një nga rreziqet, prandaj është e rëndësishme të merrni shoqërinë me vete që në fillim të procesit dhe të mos i zhvilloni këto sisteme në laborator, në vakum, dhe më pas një ditë t’i lëshoni ato. Është e rëndësishme të mos tronditni shoqërinë me ndryshime të mëdha të aftësive, por merrni njerëzit me vete gjatë rrugës: mblidhni komente, përsëritni dhe ndryshoni gjatë rrugës, zgjeroni aksesin ndërsa fitoni më shumë siguri për përdorimet e sigurta. Kjo është strategjia që ne ndjekim: zhvillim i vazhdueshëm dhe përsëritës. 

Rrallëherë kemi qenë në gjendje të kontrollojmë zhvillimin e një teknologjie: dëshira për mjete më të fuqishme ose interesa ekonomike janë shumë të forta. A duhet t’u lihen vendimet kompanive private? 


Jo, është me të vërtetë e rëndësishme që qeveritë dhe shoqëria në tërësi të jenë pjesë e bisedës dhe vendimeve. Teknologjia është një mjet, ne mund ta përdorim atë mirë apo keq. Kjo nuk është ndryshe, ajo sjell mundësinë e diçkaje të madhe dhe të mrekullueshme dhe gjithashtu rreziqe të mëdha. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jemi të qëndrueshëm në mënyrën se si e prezantojmë atë në botë. Por zgjidhja nuk është të ndaloni inovacionin: është ta kuptoni atë, të jeni në gjendje të parashikoni aftësitë e tij dhe të jeni përgjegjës për zhvillimin e tij.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit