Si Irani po përdor përdhunimin për të shuar protestat

Si Irani po përdor përdhunimin për të…

Gratë kanë luajtur një rol qendror në kryengritjen e Iranit që kur ajo u ndez dy muaj më parë. Slogani “Gratë, Jeta, Liria” kumbon përmes demonstratave kundër regjimit në gjuhën origjinale kurde (Jin, Jiyan, Azadi) dhe në persisht (Zan, Zendegi, Azadi). 

Të drejtat e grave kanë qenë gjithashtu në qendër të debatit midis strukturave klerikale të Iranit që nga fillimi i protestave. Disa klerikë dhe politikanë kanë bërë thirrje për lehtësimin e rregullave sociale, ndërsa të tjerë u dyfishuan, duke ngatërruar femrat protestuese me ato që ata i quajnë “gratë të lirshme”, të cilat ishin thjesht pengje në një komplot të krijuar nga qeveritë perëndimore.

Javët e fundit, videot e mediave sociale janë shfaqur që dyshohet se tregojnë forcat iraniane të sigurisë që sulmojnë seksualisht demonstruesit femra në rrugë. Filluan të dalin në sipërfaqe raportet për dhunë seksuale ndaj aktivistëve në burgje.

CNN vërtetoi disa raporte të dhunës seksuale kundër protestuesve dhe dëgjoi llogari për shumë të tjerë. Të paktën një prej tyre shkaktoi lëndime të rënda dhe një tjetër përfshinte përdhunimin e një djali të mitur. 

Në disa prej rasteve të zbuluara nga CNN, sulmi seksual u filmua dhe u përdor për të shantazhuar protestuesit në heshtje, sipas burimeve që folën me viktimat.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit