Sinjali i radios zbulohet nga një planet alien 12 vite dritë larg

Sinjali i radios zbulohet nga një planet…

Shkencëtarët kanë kapur sinjale radio nga një planet 12 vite dritë larg Tokës, çka lë të nënkuptosh se ka një fushë magnetike.

Fushat magnetike janë thelbësore për një planet të banueshëm, pasi ato mbrojnë çdo jetë që ai strehon nga bombardimet nga rrezatimi kozmik dhe grimcat e ngarkuara.

Studiuesit nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës i SHBA (NSF) thonë se sinjali i radios erdhi nga një planet shkëmbor i quajtur YZ Ceti b, i cili rrotullohet rreth yllit të vogël xhuxh të kuq YZ Ceti.

Ka të ngjarë ta ketë origjinën nga një ndërveprim midis fushës magnetike të planetit dhe yllit që ai rrotullohet, i ngjashëm me Dritat Veriore, këtu në Tokë.

Kërkimi për botë potencialisht të banueshme ose që mbajnë jetë në sisteme të tjera diellore varet pjesërisht nga aftësia për të përcaktuar nëse ekzoplanetët shkëmborë, të ngjashëm me Tokën, kanë në të vërtetë fusha magnetike”, thotë Joe Pesce, drejtor i programit të NSF për Observatorin Kombëtar të Radio Astronomisë. 

“Ky kërkim tregon jo vetëm se ky ekzoplanet i veçantë shkëmbor ka të ngjarë të ketë një fushë magnetike, por ofron një metodë premtuese për të gjetur më shumë”, shtoi ai. 

Fusha magnetike e Tokës është një shtresë ngarkese elektrike që e rrethon atë dhe shtrihet në hapësirë. Ai gjenerohet kryesisht nga hekuri i lëngshëm i mbinxehur dhe rrotullues që përbën bërthamën e jashtme të planetit tonë, 1,900 milje (3,000 km) nën këmbët tona. Ndërsa nxehtësia largohet nga bërthama e brendshme, hekuri lëviz përreth në rryma konvekcioni dhe lëvizja gjeneron rryma të fuqishme elektrike. Rrotullimi i Tokës rreth boshtit të saj bën që këto rryma të formojnë një fushë magnetike.

Përveç lejimit të busullave të funksionojnë, fusha magnetike shmang grimcat e ngarkuara të shkrepura nga dielli të njohura si ‘era diellore’, si dhe rrezatimin kozmik nga hapësira e jashtme. Pa këtë shtresë mbrojtëse, këto grimca ka të ngjarë të heqin shtresën e Ozonit, linjën tonë të vetme të mbrojtjes kundër rrezatimit të dëmshëm UV.

Prandaj, një fushë magnetike mendohet të jetë një nga përbërësit thelbësorë për ta bërë një planet të banueshëm, pasi mund të parandalojë që atmosfera e tij të konsumohet.

Nëse një planet mbijeton me një atmosferë apo jo, mund të varet nëse planeti ka një fushë magnetike të fortë apo jo”, tha Sebastian Pineda, një astrofizikan në Universitetin e Kolorados.

Pra, kur shkencëtarët zbuluan një sinjal radioje të përsëritur që dilte nga YZ Ceti b me teleskopin Karl G. Jansky Very Large Array, ai ngriti shpresat se ai mund të ishte i jetueshëm. 

Fakti që mund të zbulohej kaq larg tregon se është shumë i fortë, duke sugjeruar se edhe fusha magnetike në planet është gjithashtu. 

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit