Studim/ 3000 vjet më parë njerëzit merrnin drogë

Studim/ 3000 vjet më parë njerëzit merrnin…

Sipas një studimi të ri, njerëzit konsumonin shumë lloje të ndryshme drogash në Spanjë rreth 3000 vjet më parë. Shkencëtarët thonë se qimet në një vend varrimi në Menorca tregojnë se qytetërimet e lashta njerëzore përdorën droga që përftoheshin nga bimët dhe shkurret.

Besohet të jetë dëshmia më e vjetër e drejtpërdrejtë në Evropë e njerëzve që marrin droga halucinogjene. Ato i shkaktonin delir dhe halucinacione, zbuluan studiuesit. Gjetjet, të publikuara në revistën Scientific Reports treguan shenja të aktivitetit njerëzor në shpellën Es Càrritx, në anën jugperëndimore të Menorca.

Shpella strehon më shumë se 200 varre njerëzore dhe besohet se ka shërbyer si një vend rituali dhe funerari për rreth 600 vjet. Studiuesit zbuluan se substancat, të cilat kishin potencialin të ishin mjaft të forta, mund të ishin përdorur si pjesë e ritualeve të mbajtura në shpellë.

Analiza e bravave, të cilat ishin lyer me ngjyrë të kuqe gjatë ritualeve të lashta dhe mund të kishin ardhur nga më shumë se një person, zbuloi tre substanca psikoaktive. Së bashku me atropinën dhe skopolaminën, të cilat nxisin halucinacione, shkencëtarët gjetën ephedrinë, e cila rrit energjinë dhe vigjilencën.

Studiuesit vunë re gjithashtu se në shpellë u gjetën kontejnerë me motive spirale të gdhendura në kapakë. Disa studiues, thuhet në raport, i kanë lidhur këto gdhendje me “gjendjet e ndryshuara të ndërgjegjes” së një personi ndërsa janë nën ndikimin e halucinogjenëve. Dëshmitë e mëparshme të përdorimit të drogës parahistorike në Evropë ishin bazuar në prova indirekte siç është shfaqja e bimëve të drogës në përshkrimet artistike.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit