Studim, joga lehtëson depresionin

Studim, joga lehtëson depresionin

Joga mund të lehtësojë simptomat e depresionit, thotë studimi. Seancat javore të jogës mund të lehtësojnë simptomat e depresionit tek njerëzit me probleme të tjera të shëndetit mendor, sipas një rishikimi sistematik dhe meta-analizës së kërkimeve ekzistuese.

“Ky është një rezultat i mrekullueshëm për të inkurajuar tani njerëzit që mund të mendojnë për të provuar jogën se ka disa prova shkencore që mund të jetë efektive për të ndihmuar në uljen e simptomave të depresionit,” tha fiziologia e ushtrimeve dhe autorja e studimit Jacinta Brinsley, një kandidate për doktoraturë në Universitetin e Australia e Jugut.

Depresioni shpesh shoqërohet me kushte të tjera të shëndetit mendor. Për shembull, 20 deri në 40% e njerëzve të diagnostikuar me skizofreni dhe 72% e njerëzve të diagnostikuar me ankth gjatë gjithë jetës vuajnë gjithashtu nga depresioni.

“Ushtrimi ka qenë gjithmonë një strategji e shkëlqyer për njerëzit që luftojnë me këto ndjenja pasi rrit humorin dhe shëndetin. Por ndërsa palestrat dhe klasat e ushtrimeve të të gjitha llojeve tani janë mbyllur,” tha Brinsley, “njerëzit po kërkojnë alternativa dhe këtu mund të ndihmojë joga”.

Më shumë seanca yoga ndihmuanAnaliza e re, e botuar të hënën në British Journal of Sports Medicine, shqyrtoi 19 prova klinike të kontrolluara të rastësishme, të konsideruara si një nga metodat më cilësore të kërkimit, të kryera në Shtetet e Bashkuara, Indi, Japoni, Kinë, Gjermani dhe Suedi.

Njerëzit në studime kishin një diagnozë formale të varësisë nga alkooli, çrregullimeve depresive dhe bipolare, një psikozë të tillë si skizofrenia ose sindroma e stresit post-traumatik, e quajtur PTSD.Pse joga?Yoga, sigurisht, është një formë e ushtrimit fizik dhe stërvitja rekomandohet gjerësisht për të ndihmuar në lehtësimin e depresionit dhe gjendjeve të tjera të shëndetit mendor.

Shkencëtarët besojnë se stërvitja rrit qarkullimin e gjakut në tru, veçanërisht zona si amigdala dhe hipokampusi – të cilat të dyja kanë role në kontrollin e motivimit, disponimit dhe reagimit ndaj stresit.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit