Studim/Po shfaqet një epidemi globale e kancerit tek njerëzit më të rinj se 50 vjeç

Studim/Po shfaqet një epidemi globale e kancerit…

Iana dos Reis Nunes ishte 43 vjeç kur i tha të shoqit se mund të ndjente diçka si një flluskë në bark kur shtrihej në anën e saj.

Një skanim me ultratinguj gjeti njolla në mëlçinë e saj, të cilat çuan në analizat e gjakut dhe një kolonoskopi.

“Kishte një tumor sa madhësia e grushtit tënd, dhe ajo nuk kishte dhimbje dhe probleme me lëvizjet e zorrëve apo diçka të tillë,” kujton Brendan Higgins, bashkëshorti i saj, i cili punon si artist në New York City.

Në kohën kur mjekët e gjetën atë, kanceri i zorrës së trashë i dos Reis Nunes ishte përhapur. Ishte faza 4, që do të thotë se kishte arritur në pjesë të tjera të trupit të saj.

Familja ishte e verbër.”Ajo kishte lindur një fëmijë 15 muaj para diagnozës së saj, kështu që ajo kishte bërë një milion analiza gjaku, e dini, kujdes nga mjekët dhe sonogramet … dhe nuk kishte asnjë indikacion për asgjë, asgjë”.

Kur kanceri godet një të rritur nën moshën 50 vjeç, mjekët e quajnë atë një rast të hershëm. Këto kancere në moshat më të reja po bëhen më të zakonshme.

Një rishikim i ri i të dhënave të regjistrit të kancerit nga 44 vende zbuloi se incidenca e kancereve me fillim të hershëm po rritet me shpejtësi për kanceret kolorektal dhe 13 lloje të tjera të kancerit, shumë prej të cilëve ndikojnë në sistemin tretës dhe kjo rritje po ndodh në shumë lloje të kancerit të mesëm dhe të lartë.

Autorët e rishikimit thonë se rritja në të rriturit më të rinj ndodh pjesërisht për shkak të testimeve më të ndjeshme për disa lloje kanceri, siç është kanceri i tiroides.

Por testimi nuk merr parasysh plotësisht trendin, thotë bashkëautori Shuji Ogino, një profesor i patologjisë në Harvard T.H. Chan Shkolla e Shëndetit Publik.

Ogino thotë se rritja është për shkak të një përzierjeje jo të shëndetshme të faktorëve të rrezikut që ndoshta po punojnë së bashku, disa të cilët janë të njohur dhe të tjerë që duhen hetuar.

Ai vë në dukje se shumë prej këtyre rreziqeve kanë krijuar lidhje me kancerin si mbipesha, pasiviteti, diabeti, alkooli, duhani, ndotja e mjedisit dhe dietat perëndimore të pasura me mish të kuq dhe sheqerna të shtuara, për të mos përmendur punën me turne dhe mungesën e gjumit.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit