Studim, rekomandohet ekzaminimi i fëmijëve mbi 8 vjeç për ankth

Studim, rekomandohet ekzaminimi i fëmijëve mbi 8…

Për herë të parë, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA-së ka rekomanduar ekzaminimin për ankthin tek fëmijët 8 vjeç e lart.

Në rekomandimet e saj përfundimtare, të botuara të martën në revistën mjekësore JAMA, grupi i punës kërkoi gjithashtu shqyrtimin për depresionin tek fëmijët 12 vjeç e lart, në përputhje me rekomandimet e vitit 2016.

Të dy grupet e rekomandimeve vlejnë për fëmijët që nuk kanë një gjendje të diagnostikuar të shëndetit mendor dhe që nuk po shfaqin simptoma të njohura të ankthit ose depresionit.

Anëtarët morën parasysh rekomandimet për shqyrtimin e rrezikut të vetëvrasjes tek fëmijët dhe adoleshentët, por thanë se nuk ka prova të mjaftueshme për dëmet dhe përfitimet e saj.

“Task Forca rishikoi provat mbi ekzaminimin për ankthin, depresionin dhe rrezikun e vetëvrasjes për t’u ofruar profesionistëve të kujdesit parësor udhëzime se si ata mund të ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve,” anëtarja Martha Kubik, një profesore në Shkollën e Infermierisë. në Kolegjin e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Universitetin George Mason, tha në një njoftim për shtyp.

“Fatmirësisht, shqyrtimi i fëmijëve më të rritur për ankth dhe depresion mund të identifikojë këto kushte në mënyrë që fëmijët dhe adoleshentët të marrin kujdesin që u nevojitet.”USPSTF është një grup ekspertësh të pavarur të parandalimit të sëmundjeve dhe mjekësisë, rekomandimet e të cilëve ndihmojnë në udhëheqjen e vendimeve të mjekëve.

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, midis 2016 dhe 2019, rreth 5.8 milionë fëmijë u diagnostikuan me ankth dhe afërsisht 2.7 milionë u diagnostikuan me depresion., shkruan Cnn.

“,Anketa Kombëtare e Shëndetit të Fëmijëve (NSCH) 2018-2019 zbuloi se 7.8% e fëmijëve dhe adoleshentëve të moshës 3 deri në 17 vjeç kishin një çrregullim ankthi aktual,” thotë rekomandimi i ri. “Çrregullimet e ankthit në fëmijëri dhe adoleshencë shoqërohen me një gjasë të shtuar për çrregullim ankthi ose depresion në të ardhmen.

“Përveç mungesës së provave për shqyrtimin e rrezikut të vetëvrasjes, USPSTF tha se nuk kishte prova të mjaftueshme për të bërë një rekomandim për shqyrtimin e ankthit tek fëmijët 7 vjeç ose më të vegjël, ose shqyrtimin e depresionit tek fëmijët 11 vjeç e poshtë.

“Task Forca kujdeset thellësisht për shëndetin mendor të të gjithë fëmijëve dhe adoleshentëve. Fatkeqësisht, ka boshllëqe kyçe të provave që lidhen me ekzaminimin për ankthin dhe depresionin tek fëmijët më të vegjël dhe ekzaminimin për rrezikun e vetëvrasjes në të gjithë të rinjtë, “tha në njoftimin për shtyp anëtarja Lori Pbert, një psikologe klinike dhe profesore në Shkollën Mjekësore Chan të Universitetit të Massachusetts.

“Ne po bëjmë thirrje për më shumë kërkime në këto fusha kritike, në mënyrë që të mund t’u ofrojmë profesionistëve të kujdesit shëndetësor mënyra të bazuara në prova për t’i mbajtur pacientët e tyre të rinj të shëndetshëm.

“USPSTF gjithashtu vuri në dukje se nuk gjeti prova në intervalet e duhura të shqyrtimit për depresionin ose ankthin.Muajin e kaluar, grupi i punës postoi draft rekomandime që për herë të parë thanë se të rriturit nën 65 vjeç do të kontrolloheshin për ankth.

Pbert i tha CNN në atë kohë se një rekomandim për ankthin ishte prioritet “për shkak të rëndësisë së tij për shëndetin publik, veçanërisht me fokusin në rritje në shëndetin mendor në këtë vend që kemi pasur vitet e fundit”.

Në një editorial të botuar së bashku me rekomandimet e reja të fëmijëve të martën, mjekët nga Spitali i Fëmijëve Ann dhe Robert H. Lurie, Weill Cornell Medicine dhe Universiteti i Cincinnati thanë se një raport provash i dhënë me rekomandimet nuk jep udhëzime specifike ose të zbatueshme për mënyrën se si depistimi duhet të bëhet në mjediset e kujdesit parësor dhe se ka pyetje të pazgjidhura rreth shqyrtimit.Megjithatë,

Ndërsa përpjekjet e ardhshme kërkimore nevojiten për të adresuar boshllëqet në bazën e provave, provat e disponueshme duket se mbështesin ecjen përpara me zbatimin e shqyrtimit dhe trajtimit për çrregullimet e ankthit në mjediset e kujdesit parësor pediatrik”, shkruan ata.Ata e quajnë këtë “lajm shumë të mirë”, duke thënë se shumica e çrregullimeve psikiatrike, duke përfshirë çrregullimet e ankthit, fillojnë gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës.

“Skriningu në mjedisin e kujdesit parësor pediatrik është i rëndësishëm për identifikimin e hershëm dhe ofron potencialin për trajtim më të hershëm dhe më efektiv për të reduktuar shqetësimin, dëmtimin dhe sëmundshmërinë e lidhur me njohjen dhe trajtimin e vonuar,” thanë ata.Në një editorial tjetër të botuar të martën në JAMA, Dr. Oscar Bukstein i Spitalit të Fëmijëve të Bostonit trajtoi rekomandimet për depresionin dhe rrezikun e vetëvrasjes:

“Sjellja vetëvrasëse është ndër më kritiket e urgjencave mjekësore për adoleshentët” dhe shqyrtimi për vetëvrasje është “guri themeltar i parandalimit të vetëvrasjeve”. .”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit