Studim/ Të marrësh erën e djersës së tjetrit ndihmon në trajtimin e ankthit

Studim/ Të marrësh erën e djersës së…

Të marrësh erë djersën e njerëzve të tjerë mund të jetë terapi për ankthin. Ky është konkluzioni i një studimi të fundit të kryer nga studiues suedezë. Mendohet se aroma aktivizon rrugët e trurit të lidhura me emocionet, duke ofruar një efekt qetësues, por është shumë herët të thuhet nëse kanë të drejtë.

Foshnjat lindin me nuhatje të fortë, me preferencë për nënën dhe qumështin e saj.

Aroma na ndihmon ne njerëzit të ndiejmë rrezikun, nga ushqimi ose një zjarr

dhe të ndërveprojmë me mjedisin, si dhe me njëri-tjetrin.

Studiuesit suedezë sugjerojnë se aroma e trupit të njeriut mund të komunikojë gjendjen tonë emocionale, të lumtur apo të shqetësuar dhe madje të shkaktojë emocione të ngjashme tek të tjerët që e nuhasin atë. Ata u kërkuan vullnetarëve të dhuronin djersën e sqetullave që nga koha kur shikonin një film të frikshëm ose kur ishin të lumtur.

Më pas, 48 gra me ankth social ranë dakord të nuhasin disa nga këto mostra, së bashku me marrjen e një terapie më konvencionale të quajtur ndërgjegje, ku njerëzit inkurajohen të përqendrohen në atë që po ndodh në moment, në vend që të riprodhojnë mendimet negative.

Disa prej grave iu dha erë djerse për të nuhatur, ndërsa të tjerave, grupit të kontrollit, iu dha ajër i pastër në vend. Ata që ishin të ekspozuar ndaj djersës dukej se ia dilnin më mirë terapisë.

Studiuesja kryesore, Elisa Vigna, e Institutit Karolinska në Stokholm, tha: “Djersa e prodhuar ndërsa dikush ishte i lumtur kishte të njëjtin efekt si dikush që ishte frikësuar nga një klip filmi. Kështu që mund të ketë diçka në lidhje me kimio-sinjalet njerëzore në djersë në përgjithësi, që ndikon në përgjigjen ndaj trajtimit.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit