Studimi: S*ksi oral i rrezikshëm, mund të infektojë gojën dhe fytin dhe të shkaktojë kancer të faringut

Studimi: S*ksi oral i rrezikshëm, mund të…

HPV ose Infeksioni i papillomavirusit oral të njeriut shoqërohet me zhvillimin e kancerit oral. Disa hetime epidemiologjike janë përqendruar në prevalencën orale të HPV në individë të shëndetshëm.

Virusi i papillomës njerëzore (HPV) mund të infektojë gojën dhe fytin dhe të shkaktojë kancer të faringut, sipas një studimi të ri shkencor të botuar në revistën “CANCER”.

Sipas botimit, studiuesit zbuluan se seksi oral me më shumë se 10 partnerë të ndryshëm lidhet me një probabilitet 4.3 herë më të lartë të zhvillimit të kancerit oral dhe faringut.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që seksi oral është një faktor i fortë rreziku për zhvillimin e kancerit oral të lidhur me HPV.

Dr. Virginia Drake dhe kolegët në Universitetin Johns Hopkins thirrën 163 persona me kancer oral dhe faring të lidhur me HPV dhe 345 persona të tjerë pa sëmundje, për të përfunduar studimin.

Studimi zbuloi se njerëzit që kishin partnerë më të mëdhenj se vetja në moshë dhe ata që kishin partnerë jashtëmartesor kishin më shumë gjasa të zhvillonin kancer të gojës të lidhur me HPV.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit