TikTok përfiton nga transmetimet e drejtpërdrejta të familjeve që lypin

TikTok përfiton nga transmetimet e drejtpërdrejta të…

Familjet e zhvendosura në kampet siriane po lypin për donacione në TikTok ndërsa kompania merr deri në 70% të të ardhirave.

Fëmijët po transmetojnë drejtpërdrejt në aplikacionin e mediave sociale për orë të tëra, duke u lutur për dhurata dixhitale me një vlerë parash.

BBC pa transmetime që fitonin deri në 1000 dollarë (900 £) në orë, por zbuloi se njerëzit në kampe merrnin vetëm një pjesë të vogël të kësaj.TikTok tha se do të ndërmarrë veprime të menjëhershme kundër “lypjes shfrytëzuese”.

Kompania tha se kjo lloj përmbajtje nuk lejohej në platformën e saj dhe tha se komisioni i saj nga dhuratat dixhitale ishte dukshëm më pak se 70%. Por ajo nuk pranoi të konfirmojë shumën e saktë.

Në fillim të këtij viti, përdoruesit e TikTok panë burimet e tyre të mbushura me transmetime të drejtpërdrejta të familjeve në kampet siriane, duke tërhequr mbështetje nga disa shikues dhe shqetësime rreth mashtrimeve nga të tjerët.

Pse lufta siriane ka zgjatur 11 vjet?

Në kampet në Sirinë veri-perëndimore, BBC zbuloi se trendi po lehtësohej nga të ashtuquajturit “ndërmjetës të TikTok”, të cilët u siguruan familjeve telefonat dhe pajisjet për t’u transmetuar.

Meqenëse algoritmi TikTok sugjeron përmbajtje bazuar në origjinën gjeografike të numrit të telefonit të një përdoruesi, ndërmjetësit thanë se preferojnë të përdorin kartat SIM britanike.

Ata thonë se njerëzit nga Britania e Madhe janë dhuratat më bujare.Mona Ali Al-Karim dhe gjashtë vajzat e saj janë ndër familjet që shkojnë drejtpërdrejt në TikTok çdo ditë, duke u ulur në dyshemenë e çadrës së tyre për orë të tëra, duke përsëritur disa fraza angleze që dinë:

“Ju lutemi pëlqeni, ju lutemi shpërndajeni, ju lutemi dhuroni”.Burri i Monës u vra në një sulm ajror dhe ajo po përdor transmetimet e drejtpërdrejta për të mbledhur para për një operacion për vajzën e saj Sharifa, e cila është e verbër.

Dhuratat që ata kërkojnë janë virtuale, por ato u kushtojnë shikuesve para reale dhe mund të tërhiqen nga aplikacioni si para. Shikuesit e transmetimit të drejtpërdrejtë i dërgojnë dhuratat – duke filluar nga trëndafilat dixhitalë, që kushtojnë disa cent, te luanët virtualë që kushtojnë rreth 500 dollarë për të shpërblyer ose bakshish krijuesit për përmbajtjen.

Për pesë muaj, BBC ndoqi 30 llogari të TikTok që transmetonin drejtpërdrejt nga kampet siriane për personat e zhvendosur dhe ndërtoi një program kompjuterik për të hequr informacionin prej tyre, duke treguar se shikuesit shpesh dhuronin dhurata dixhitale me vlerë deri në 1000 dollarë në orë për çdo llogari.

Megjithatë, familjet në kampe thanë se po merrnin vetëm një pjesë të vogël të këtyre shumave.Me TikTok që refuzoi të thotë se sa duhet nga dhuratat, BBC kreu një eksperiment për të gjurmuar se ku shkojnë paratë.Një reporter në Siri kontaktoi një nga agjencitë e lidhura me TikTok duke thënë se ai jetonte në kampe.

Ai mori një llogari dhe shkoi drejtpërdrejt, ndërsa stafi i BBC në Londër dërgoi dhurata TikTok me vlerë 106 dollarë nga një llogari tjetër.Në fund të transmetimit të drejtpërdrejtë, gjendja e llogarisë testuese siriane ishte 33 dollarë. TikTok kishte marrë 69% të vlerës së dhuratave.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit