Vaksina anticovid dhe pjelloria mashkullore, çfarë u zbulua pas testimit të qindra burrave që morën të dyja dozat

Vaksina anticovid dhe pjelloria mashkullore, çfarë u…

Ne të gjithë e dimë se planeti po testohet nga një pandemi e paparë e njohur si COVID-19 e shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2, një virus ARN që ka vrarë miliona deri më tani.
Zgjidhja e vetme masive për momentin është vaksinimi, por qarkullimi i vaksinave është shoqëruar me një shpërthim të lëvizjes kundër vaksinimit që po pengon njerëzit të vaksinohen.

Është një reagim që bazohet më shumë në frikën dhe adoptimin e teorive që nuk janë provuar, por që tingëllojnë mbresëlënëse dhe të frikshme si dragonjtë dhe shtrigat e përrallave. Një shqetësim i tillë është mundësia e ndikimit negativ në pjellorinë mashkullore, shpjegon Z. Vassilis Protogerou, Kirurg Urolog-Androlog Profesor i Asociuar i Shkollës Mjekësore të Athinës Drejtor i Klinikës së 5-të Urologjike Metropolitan General.

SARS-CoV-2 dhe pjelloria mashkullore

Virusi, përmes një proteine (S-spike) që ka, hyn në qeliza pasi lidhet së pari me një proteinë / receptor në qelizat njerëzore, ACE2. Problemi është se sistemi riprodhues mashkullor ka një numër të madh të receptorëve ACE2 gjë që e bën atë të prekshëm ndaj virusit. Në të vërtetë, shumë studime kanë konfirmuar se burrat e infektuar me virusin kanë zhvilluar orkit, epididymit dhe prostatit, ndërsa analiza histologjike e këtyre zonave tregoi dëme të konsiderueshme.

Në pacientët që u shëruan, u zbuluan çrregullime të cilësisë së spermës të cilat mund të jenë për shkak të shkaqeve të tjera përveç dëmtimit të sistemit gjenital pasi ka dëshmi të dëmtimit të virusit në tru, duke rezultuar në prishje të boshtit hipotalamus-hipofizë-testikul që rregullon spermatogjenezën.

Gjithashtu, zhvillohet stresi oksidativ i cili shkatërron spermën dhe gjithashtu prish hormonet që lidhen me prodhimin e spermës. Këta janë të gjithë elementë që shkaktojnë shqetësim të madh për rezultatin përfundimtar të pjellorisë mashkullore në një njeri të infektuar me virus.

Vaksinat për SARS-CoV-2

Vaksinat aktualisht të disponueshme janë nga Pfizer, Moderna, AstraZeneca dhe Janssen. Nga këto, Pfizer (BNT162b2) dhe Moderna (mRNA 1273) janë ARNi. Me pak fjalë, këto vaksina janë një teknologji që daton në vitet 1990 dhe bazohen në faktin se në vend të një virusi, ata futin në trup gati kodimin që trupi ynë do të bënte në formën e ARNi. ARNi sintetizon proteinën S të virusit dhe kështu aktivizon mbrojtjen tonë. Vaksina Johnson (Ad26.COV2.S) është një teknologji e fundit e viteve 1970 dhe përdor adenovirusin 26 të çaktivizuar si një vektor që përmban informacion në lidhje me sintezën e proteinave S në gjenomin e tij. AstraZeneca (AZD1222), e njëjta teknologji si Johnson, përdor një virus tjetër si vektor që gjithashtu përmban informacionin e proteinave S.

Kur virusi i vërtetë të hyjë në trupin tonë, proteina / thumba S do të shkatërrohet dhe lidhja e saj me qelizat tona do të parandalohet dhe rrjedhimisht do të vdesë pasi nga natyra viruset nuk jetojnë jashtë qelizave.

Vaksinat dhe pjelloria

Ajo që dimë deri më tani për vaksinat: njohuritë tona vijnë nga studimet e bëra mbi Pfizer dhe Moderna në SHBA dhe Izrael. Në një studim që përfshin të dy vaksinat, cilësia e spermës u kontrollua para dhe pas përfundimit të vaksinimit dhe u zbulua se nuk kishte ndonjë ndryshim në cilësinë e spermës.

Përkundrazi, pati një rritje të numrit të spermatozoideve dhe është interesante se nga 8 burrat që kishin një numër patologjik para vaksinimit, 7 u kthyen në normale. Kjo nuk mund të shpjegohet dhe as nuk konsiderohet statistikisht domethënëse rritja e numrit të spermatozoideve në tërësi. Sidoqoftë, është tregues i efektit jo-negativ të vaksinës në pjellorinë.
Në një studim tjetër vetëm për Pfizer, të njëjtat rezultate u gjetën: jo një rënie, por një rritje (jo statistikisht e rëndësishme) në numrin e spermës dhe një përmirësim në numrin e burrave që kishin një numër jonormal të spermës para vaksinimit.

Gjithashtu, në një studim të kryer në një qendër të fekondimit in vitro, u studiua efekti që vaksinimi Pfizer mund të kishte te të dy çiftet. U zbulua se nuk kishte asnjë efekt në materialin gjenetik të gruas të marrë për fekondim in vitro dhe burrat gjithashtu treguan një rritje në numrin e spermës (jo statistikisht e rëndësishme). Veçanërisht, ndërsa çiftet para vaksinës kishin dështuar në IVF, pas vaksinimit 3 nga 36 çiftet kishin IVF të suksesshëm.
Edhe pse studimet janë ende të vogla në madhësi dhe nuk mbulojnë të gjitha vaksinat, fotografia është se vaksinat nuk dëmtojnë pjellorinë mashkullore. Kjo është arsyeja pse Shoqëria për Riprodhimin dhe Urologjinë Mashkullore (SMRU) dhe Shoqëria për Studimin e Riprodhimit Mashkullor (SSMR) rekomanduan në janar 2021 që burrat që duhet të vaksinohen duhet të vazhdojnë normalisht pa hezitim për pjellorinë e tyre.

Prandaj, burrat që duhet të vaksinohen mund të vaksinohen sepse vaksinat me të dhënat e deritanishme janë të sigurta dhe janë heronjtë modernë që do të luftojnë bestytnitë, dragonjtë dhe shtrigat.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit