Vdes roja i kampit nazist, që u akuzua si bashkëpunëtor në mbi 3500 vrasje

Vdes roja i kampit nazist, që u…

Ka vdekur në moshën 102-vjeçare personi më i vjetër i dënuar për krime të kryera gjatë Holokaustit. Josef Schütz u shpall fajtor qershorin e kaluar për asistim në vrasjen e mijëra të burgosurve në Sachsenhausen afër Berlinit midis 1942 dhe 1945.

Ai u dënua me pesë vjet burg, por mbeti i lirë ndërsa priste rezultatin e një apeli në Gjykatën Federale të Drejtësisë. Schütz e kishte mohuar gjithmonë se ishte roje SS në kampin nazist të përqendrimit. Ai u shpall fajtor për ndihmë dhe nxitje në vrasjen e 3518 personave dhe ishte gjithashtu bashkëpunëtor në pushkatimin e robërve sovjetikë të luftës dhe vrasjen e të tjerëve me gazin Zyklon B.

Dhjetëra mijëra njerëz vdiqën në Sachsenhausen gjatë Luftës së Dytë Botërore nga uria, puna e detyruar, eksperimentet mjekësore dhe vrasja nga SS.

Më shumë se 200,000 njerëz u burgosën atje, duke përfshirë të burgosur politikë, si dhe hebrenj, romë dhe ciganë. Schütz nuk shprehu keqardhje gjatë gjyqit të tij, duke i thënë gjykatës gjermane: “Unë nuk e di pse jam ulur këtu në karrigen e mëkatit. Unë me të vërtetë nuk kisha asnjë lidhje me të.”

Pavarësisht emrit të tij dhe detajeve të lindjes që gjenden në dokumentet e një roje SS, ai pretendoi se nuk kishte qenë në kamp dhe në vend të kësaj kishte punuar si punëtor ferme.

Gjermania është përpjekur të sjellë në gjykatë ish-kriminelët nazistë të luftës pas një rasti historik në vitin 2011, në të cilin ish-roja SS John Demjanjuk u shpall fajtor./ BBC

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit