Viti 2023 i vështirë/ Raporti i FMN: Rritja ekonomike në Shqipëri e dobët, çmimet do të vijojnë të jenë të larta

Viti 2023 i vështirë/ Raporti i FMN:…

Viti 2023 do të jetë një tjetër vit i vështirë për ekonominë e Shqipërisë por edhe për shqiptarët. Leku nuk pritet të fuqizohet dhe përballë inflacionit, kostot e jetesës do të vijojnë të mbeten të larta. Në këtë përfundim del Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), duke ulur parashikimin për rritjen e ekonomisë shqiptare në vitin 2023. Nga 2.5% që ishte pritshmëria në raportin e muajit tetor, sot Fondi vlerëson se ekonomia e vendit do të rritet me 2.2%.

Vështirësi do të ketë edhe referuar çmimeve të shportës dhe shërbimeve. FMN parashikon që inflacioni do të vijojë të mbetet i lartë edhe në vitin 2023, me një mesatare prej 5%, nga 6.7% që ishte në vitin 2022. Për Shqipërinë rekomandohet që qeveria duhet të synojnë për politika shtrënguese, duke ofruar mbështetje të synuar për ata që po luftojnë më shumë me krizën e kostos së jetesës. Thënë ndryshe, qeveria duhet të ndihmojë shtresën e varfër dhe jo të shpërdorojë paratë e taksapaguesve.

E njëjta krizë nuk paraqitet në nivele kaq të larta në vendete rajonit. Kosova dhe Mali i Zi janë dy shtetet që pritet të kenë ecurinë më të mirë ekonomike në 2023, me përkatësisht 3.5 dhe 3.2%. Ndihma që këto shtete kanë dhënë ndaj shtresave më në nevojë për të kapërcyer krizën duket se ka dhënë efekt, duke bërë që ekonomia të çlirohet dhe paraja të qarkullojë.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit