Vuante nga problemet e zemrës, vdes kompozitori më i madh në historinë e Greqisë

Vuante nga problemet e zemrës, vdes kompozitori…

Mikis Theodorakis, kompozitori më i madh grek në histori, muzika e të cilit ka prekur breza, vdiq të enjten në moshën 96 -vjeçare në Athinë.

Ai ishte shtruar në spital që prej vitit 2019 në klinikën private Iatriko Kentro në një periferi veriore të kryeqytetit pasi vuante nga probleme të zemrës.
Kompozitori shkroi atë që është ndoshta pjesa më e njohur e muzikës greke, pjesa e filmit për “Zorba the Greek”, një instrument që ende luhet dhe kërcehet në të gjithë botën edhe sot e kësaj dite.

Vepra të përfshira në botën e muzikës greke

Ai prodhoi një numër marramendës të veprave muzikore, duke përfshirë muzikën simfonike dhe muzikën popullore kryesisht greke, nga e cila ai mori pjesën më të madhe të frymëzimit të tij, duke e bërë atë të famshëm në të gjithë botën.

Aftësia e tij për të kompozuar muzikë që përcillte emocion dhe luftë është shfaqur ndoshta më së miri në kompozimin e tij “Balada e Mauthausen”. Kjo muzikë është përshkruar si një nga pjesët më të bukura të muzikës të shkruara ndonjëherë për Holokaustin.

Trashëgimia që Theodorakis i pakrahasueshëm lë pas nuk është vetëm ajo e kompozitorit më të madh grek të të gjitha kohërave, por edhe e një humanitare vizionare. Duke filluar si socialist, në vitet e tij të mëvonshme ai u përpoq të bashkonte të gjithë njerëzit grekë, pavarësisht nga përkatësia e tyre politike.

Gjyqet e Theodorakis – dhe torturat – u shndërruan në art

Theodorakis vuajti shumë për idealizmin e tij të hershëm, madje duroi tortura shumë herë, duke filluar kur ai u kap gjatë pushtimit italian. Ai më vonë u burgos dhe u internua për bindjet e tij, edhe pasi kishte arritur vlerësimin si kompozitor.

Por si të gjithë krijuesit e mëdhenj, ai i transformoi të gjitha përvojat e tij të dhimbshme në vepra arti jashtëzakonisht emocionuese. Rezultati përfundimtar ishte që Theodorakis e bëri historinë e tij personale pjesë të historisë muzikore të kombit të Greqisë.

Nuk mund të ndahet aktivizmi politik i Theodorakis nga kompozimet e tij, sepse njëri është pasqyrimi i tjetrit. Edhe në vitet nëntëdhjetë, shpirti i tij krijues ishte i fortë dhe ai mbeti aktiv në të dyja fushat.

Asnjë grek nuk mund ta harrojë fjalimin e tij prekës gjatë tubimit kundër përdorimit të termit “Maqedoni” nga fqinji verior i Greqisë, më 4 shkurt 2018.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit