Zbulimi mahnitës: Një test i thjeshtë gjaku mund të ‘detektojë’ 50 lloje tumori para se ato të shfaqen

Zbulimi mahnitës: Një test i thjeshtë gjaku…

Një test i thjeshtë gjaku mund të zbulojë më shumë se 50 lloje të kancerit përpara se të shfaqin ndonjë shenjë klinike ose simptomë është mjaft i saktë që të përdoret si një test depistimi, thonë shkencëtarët.

Testi, i cili po pilotohet gjithashtu nga NHS Angli, ka për qëllim njerëzit me rrezik më të lartë të sëmundjes, përfshirë pacientët e moshës 50 vjeç ose më të vjetër.

Ky test është në gjendje të identifikojë shumë lloje të sëmundjes që është e vështirë të diagnostikohen në fazat e hershme si tumoret në kokë dhe qafë, në vezore, pankreas, ezofag dhe disa kancere të gjakut.

Shkencëtarët thanë se gjetjet e tyre, të botuara në revistën Annals of Oncology, tregojnë se testi zbulon me saktësi kancerin shpesh para se të shfaqen ndonjë shenjë apo simptomë, ndërsa ka një normë shumë të ulët pozitive të rremë.

Guardian raportoi për herë të parë për testin vitin e kaluar dhe se si ishte zhvilluar duke përdorur një algoritëm për të mësuar makinerinë – një lloj inteligjence artificiale. Funksionon duke ekzaminuar ADN-në që ndryshon nga tumoret dhe gjenet që qarkullojnë në gjak. Më konkretisht, ai përqendrohet në ndryshimet kimike të kësaj ADN-je, të njohura si modele metilimi.

Tani studimi i fundit ka zbuluar se testi ka një nivel mbresëlënës të lartë të saktësisë. Shkencëtarët analizuan performancën e testit në 2,823 persona me sëmundje dhe 1,254 njerëz pa sëmundje.

Ai identifikoi saktë kur kanceri ishte i pranishëm në 51.5% të rasteve, në të gjitha fazat e sëmundjes, dhe zbuloi gabimisht tumorin në vetëm 0.5% të rasteve.

Në tumoret e ngurta që nuk kanë ndonjë opsion shqyrtimi – të tilla si kanceri i ezofagut, mëlçisë dhe pankreasit – aftësia për të gjeneruar një rezultat pozitiv të testit ishte dy herë më e lartë (65.6%) sesa ajo për tumoret e ngurta që kanë mundësi shqyrtimi të tilla si gjiri, kanceret e zorrëve, qafës së mitrës dhe prostatës.

Ndërkohë, aftësia e përgjithshme për të gjeneruar një rezultat pozitiv të testit në kanceret e gjakut, të tilla si limfoma dhe mieloma, ishte 55.1%.

Testi identifikoi saktë gjithashtu indin në të cilin ishte vendosur kanceri në trup në 88.7% të rasteve.

Dr Eric Klein, kryetar i Institutit Urologjik dhe të Veshkave Glickman në Klinikën Cleveland në SH.B.A. dhe autori i parë i hulumtimit, tha: “Gjetja e kancerit në fillim, kur trajtimi ka më shumë gjasa të jetë i suksesshëm, është një nga mundësitë më domethënëse që kemi për të zvogëluar barrën e kancerit.

“Këto të dhëna sugjerojnë që, nëse përdoren së bashku me testet ekzistuese të depistimit, testi i zbulimit mund të ketë një ndikim të thellë në mënyrën se si zbulohet kanceri dhe, në fund të fundit, në shëndetin publik.”

Dr Marco Gerlinger, nga Instituti i Kërkimit të Kancerit në Londër dhe këshilltar i onkologut mjekësor në fondacionin Royal Marsden NHS, tha: “Ky studim i ri tregon rezultate mbresëlënëse për një test të thjeshtë gjaku që mund të zbulojë lloje të shumta të kancerit.

“Rastet false pozitive janë të ulëta, gjë që është e rëndësishme pasi kjo do të shmangë diagnozat e gabuara. Për disa nga llojet më të zakonshme të tumorit të tilla si kanceri i zorrëve ose mushkërive, testi mori edhe kancere që ishin shumë të vogla, në një fazë ku shumë prej tyre mund të shërohen.

“Studimi është bërë në pacientë, kanceri i të cilëve tashmë ishte diagnostikuar bazuar në teste të tjera dhe kjo teknologji e depistimit ende duhet të testohet në provat aktuale të shqyrtimit para përdorimit rutinë.

“Por tashmë lejon një vështrim në zbulimin e hershëm të kancerit në të ardhmen, i cili pothuajse me siguri do të ndërtohet rreth testeve të biopsisë së lëngshme, të cilat zbulojnë ADN-në e kancerit në qarkullimin e gjakut.”

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit