Zbulohet vullkani gjigant në Mars, 9,022 metra i lartë dhe 450 kilometra i gjerë

Zbulohet vullkani gjigant në Mars, 9,022 metra…

Një vullkan gjigant 9,022 metra i lartë dhe pothuajse 450 kilometra i gjerë është zbuluar në Mars! Ai është fotografuar disa herë nga misionet e njëpasnjëshme hapësinore që nga viti 1971, por nuk u njoh për dekada për shkak të erozionit të thellë që pësoi.

Në shpatet e tij mund të ketë një shtresë akulli të varrosur dhe për këtë arsye vendi mund të jetë ideal për eksplorimin robotik dhe kërkimin e gjurmëve të mundshme të jetës.

Kjo u njoftua nga studiues nga SETI dhe Instituti Mars me rastin e Konferencës së 55-të të Shkencës Hënore dhe Planetare në Teksas. Vullkani, i quajtur ‘Vullkani Noctis’, u identifikua në kufirin midis zonës Noctis Labirinthus dhe kanioneve Valles Marineris falë të dhënave nga sondat e ndryshme të ESA dhe NASA, duke përfshirë Mariner 9, Viking, Mro dhe Mars Express.

Madhësia e tij gjigante dhe historia dhe evolucioni kompleks gjeologjik tregojnë se vullkani ka qenë aktiv për një kohë të gjatë. Shtresa e varrosur e akullit mund të jetë ajo që ka mbetur nga episodi i fundit i akullnajave që preku rajonin. Ndërsa është e qartë se vullkani ka qenë aktiv për një kohë të gjatë dhe filloi të formohej herët në historinë e Marsit, nuk dihet saktësisht se kur ka ndodhur kjo. 

Është gjithashtu e paqartë nëse është ende aktive dhe nëse kombinimi i nxehtësisë së zgjatur dhe ujit të ngrirë mund të ketë favorizuar zhvillimin e formave të jetës.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit