Zbuloni se çfarë ndikimi ka në trurin tonë përdorimi i telefonit

Zbuloni se çfarë ndikimi ka në trurin…

Telefonata e parë celulare u bë 50 vjet më parë dhe që atëherë këto pajisje janë bërë një mjet i domosdoshëm që na ndihmon të drejtojmë jetën tonë. Por a po ndryshojnë ato edhe mënyrën se si funksionon truri ynë?

Një raport i kohëve të fundit zbuloi se të rriturit në SHBA kontrollojnë telefonat e tyre mesatarisht 344 herë në ditë, praktikisht një herë në katër minuta dhe kalojnë pothuajse tre orë në ditë në pajisjet e tyre në total. 

Është një rreth vicioz. Sa më të dobishëm bëhen telefonat tanë, aq më shumë i përdorim. Sa më shumë t’i përdorim ato, aq më shumë vendosim shtigje nervore në trurin tonë që na çojnë në marrjen e telefonit për çdo detyrë që kemi në dorë dhe aq më shumë ndjejmë një dëshirë për të kontrolluar telefonin tonë edhe kur nuk kemi nevojë. 

Por a e keni pyetur nfonjëherë veten se çfarë i bën trurit tonë mbështetja jonë te këto pajisje? A është gjithçka e keqe për ne, apo ka edhe disa aspekte pozitive?

Ajo që ne dimë është se shpërqendrimi i thjeshtë i kontrollit të një telefoni ose shikimit të një njoftimi mund të ketë pasoja negative. Kjo nuk është shumë e habitshme; ne e dimë se, në përgjithësi, multitasking dëmton kujtesën dhe performancën. Një nga shembujt më të rrezikshëm është përdorimi i telefonit gjatë drejtimit të makinës. 

Një studim zbuloi se vetëmme folura në telefon, jo dërgimi i mesazheve, ishte i mjaftueshëm për t’i bërë shoferët më të ngadaltë për të reaguar në rrugë. Thjesht dëgjimi i një njoftimi në momentin që vjen në telefon i bën pjesëmarrësit të performojnë shumë më keq se në një detyrë, pothuajse aq keq sa pjesëmarrësit që flisnin ose shkruanin mesazhe në telefon gjatë detyrës.

Nuk është vetëm përdorimi i një telefoni që ka pasoja, prania e tij e thjeshtë mund të ndikojë në mënyrën se si mendojmë. Në një studim studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve ose të vendosnin telefonat e tyre pranë tyre në mënyrë që ata të ishin të dukshëm (si në një tavolinë), afër dhe jashtë syve (si në një çantë ose xhep), ose në një dhomë tjetër. 

Më pas pjesëmarrësit përfunduan një sërë detyrash për të testuar aftësitë e tyre për të përpunuar dhe mbajtur mend informacionin, zgjidhjen e problemeve dhe fokusin e tyre.

U zbulua se ata performonin shumë më mirë kur telefonat e tyre ishin në një dhomë tjetër në vend të afër, qofshin të dukshëm, të ndezur ose jo. Kjo ishte e vërtetë edhe pse shumica e pjesëmarrësve pretenduan se nuk po mendonin me vetëdije për pajisjet e tyre.

Më Të Klikuarat

Lajmet e fundit